Welke mbo opleiding kies jij ?

Even voorstellen

Esmee, Demi en Ruben hebben een opleiding gekozen. Hoe hebben ze dat gedaan? Lees hun verhalen in deze gids
en bekijk de filmpjes op
YouTube.

Esmee (18)

“Eerst wilde ik paardrij-instructrice worden, maar daar kun je niet van leven. In de horeca verdien je meer en zijn er meer mogelijkheden, zei mijn moeder. Ik heb beroepenfilmpjes bekeken en ben naar een Open Dag geweest. Daar vertelden ze over de opleiding Gastvrouw. Toen hoefde ik er niet lang meer over na te denken. Hierna wil ik doorstromen naar de niveau 3-opleiding Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw.”

Esmee koos voor de opleiding Gastheer/Gastvrouw (niveau 2)

youtube

Hoe kiest Esmee?

youtube

Hoe kiest Demi?

Demi koos voor de opleiding Maatschappelijke zorg (niveau 4)

Demi (19)

“Door mijn familie kwam ik al jong in aanraking met de zorg. Ik wilde graag helpen en ging samen met mijn moeder op zoek naar een geschikte opleiding. Eerst heb ik de opleiding Helpende zorg en welzijn gedaan. Daarna wilde ik doorleren en twijfelde tussen Onderwijsassistent en Maatschappelijke zorg. Toch koos ik uiteindelijk voor Maatschappelijke zorg, want het is mooi om te zien hoe mensen zich ontwikkelen.”

Ruben (20)

“Tijdens snuffelstages op basisscholen vond ik het leuk om met kinderen te werken. Daarom koos ik voor de opleiding Onderwijsassistent. Maar na een jaar kwam ik erachter dat het te zwaar voor me was. Dus ging ik met een speciaal traject opnieuw uitzoeken wat bij mij paste. Facilitaire dienstverlening sloot het beste aan. Je werkt ook met mensen en het is heel breed.”

youtube

Hoe kiest Ruben?

Ruben koos voor de opleiding Allround medewerker facilitaire dienstverlening (niveau 3)

Hoe kies je een opleiding die bij jou past?
Hoe kies je een opleiding die bij jou past?
Wat moet je weten over het mbo?
Wat moet je weten over het mbo?
Welke mbo-opleidingen zijn er?
Welke mbo-opleidingen zijn er?
Welke mbo-scholen zijn er?
Welke mbo-scholen zijn er?

Hoe kies je een opleiding die bij jou past?

Wat ga je doen na het vmbo? Kijk eens op bekijkjetoekomstnu.nl. Hierop vind je beroepenfilmpjes en informatie over opleidingen, stages en scholen in de regio Haaglanden en omgeving. Je vindt hier ook de LOBBOX VMBO met filmpjes, opdrachtkaarten en lessen.
youtube

Hoe maak je een goede studiekeuze?

Meer informatie

Op deze opleidingen en beroepenbeurs kun je overal rondneuzen. Iedereen neemt de tijd om jouw vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Mensen van bedrijven en instellingen uit de regio vertellen hier over hun vak. Ze laten zien wat de praktijk inhoudt, zodat je een beeld krijgt van hun werk. Ook mbo-scholen uit de regio zijn aanwezig. Voorlichters leggen uit wat de opleidingen inhouden en geven folders mee. Iedereen neemt de tijd om jouw vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

Of je zelf nog iets gaat doen? Jazeker! Er zijn workshops en je krijgt de kans om met mbo’ers te praten. Zo ontdek je welke opleidingen en beroepen er allemaal zijn.

De Bekijk Je Toekomst Nu beurs is voor leerlingen in het derde en vierde leerjaar van het vmbo. Scholen ontvangen nader bericht over de organisatie van de beurs.

De live beurs wordt gehouden op:
12 en 13 december 2023 World Forum The Hague Churchillplein 10 - Den Haag

Een opleiding kiezen doe je niet zomaar. Tijdens Open Dagen krijg je de kans om met mensen van de school te praten en informatie te verzamelen. Je bekijkt de school en je kunt de sfeer proeven.

Stel je vragen
Mbo-scholen geven uitgebreid voorlichting over de opleidingen die je daar kunt volgen. Voorlichters en studenten leggen alles goed uit en beantwoorden al je vragen. Maak van tevoren een vragenlijstje en durf je vragen te stellen. Overal liggen folders, die je thuis rustig kunt doorlezen. Kijk voor alle Open Dagen op de achterkant van deze gids. Wil je meer weten? Bijvoorbeeld het adres? Online of live? Kijk dan op de websites van de mbo-scholen.

Tips!

Kijk voor Open Dagen achterop deze gids.

Vraag je ouders en/of vrienden mee

Maak van tevoren een vragenlijstje.

Zorg dat je op tijd bent.

Stel je vragen aan voorlichters en studenten.

Neem folders mee naar huis.

Schrijf op wat je wilt onthouden.

Wil je meer weten over een opleiding of heb je twijfels over je studiekeuze? Mbo-scholen willen je hiermee graag helpen.

Website en sociale media
Elke mbo-school heeft een website met informatie over alle opleidingen, studiekosten, leslocaties en de aanmeldprocedure. Scholen zetten ook allerlei berichtjes, foto’s en filmpjes over hun opleidingen op Facebook en andere sociale media.

Loopbaanadvies
Bij grote mbo-scholen zoals ROC Mondriaan en mboRijnland kun je loopbaanadvies krijgen. Je maakt dan een test en daarover heb je een gesprek met een loopbaanadviseur. Als je minderjarig bent, worden je ouders ook uitgenodigd. Je mentor of decaan kan jou opgeven voor een loopbaanadvies.

Rondleiding
Veel mbo-scholen organiseren rondleidingen. Samen met je klas loop je door de school en kijk je in de theorie- en praktijklokalen. Jouw school meldt zich daarvoor aan bij de mbo-school.

Proefstuderen
Doe mee met proefstuderen. Dan kun je zelf kijken of de opleiding die je gekozen hebt, goed bij je past.


Rapportcijfers

Wil je weten welk rapportcijfer een opleiding heeft gekregen? Hoeveel studenten er geslaagd zijn? Hoe groot de kans op werk is? Ga dan naar de website van de school waar je naartoe wilt. Kijk bij de gekozen opleiding naar Studie in cijfers.

Deze informatie vind je ook op kiesmbo.nl. Zoek eerst de opleiding op en kijk dan bij de school waar je naartoe wilt.

Proefstuderen betekent dat je meeloopt op een mbo-school. Je kijkt goed rond en krijgt veel informatie van docenten en studenten. Soms mag je meedoen met een les en een praktijkopdracht maken. Zo weet je beter of een opleiding goed bij je past.

Meedoen?
Bij de meeste mbo-scholen kun je proefstuderen. Wil je meedoen? Vraag dan aan je mentor of die je wil opgeven of doe het zelf via de website van de school.
Als je een mbo-opleiding kiest, kijk dan ook of er genoeg werk in te vinden is. Want het zou jammer zijn als je straks wèl een diploma hebt, maar geen baan. Je maakt (nog) meer kans op werk met de juiste houding en met ICT-vaardigheden.

Juiste houding
Voor elke baan heb je sociale en communicatieve vaardigheden nodig. Kun je goed samenwerken met je collega’s? Ben je flexibel? Ben je vriendelijk en servicegericht? Hoe beter je hierin bent, hoe groter jouw kans op werk is!

ICT-vaardigheden
Of je nu bij een installatiebedrijf, in de zorg of op kantoor werkt: overal krijg je met computers te maken. Bedrijven hebben mensen nodig die gegevens kunnen invoeren en rapportages kunnen maken. Ben je handig op de computer? Dan scoor je hoog!

Techniek is top
In de technieksector kun je zo aan de slag. Bijvoorbeeld in de elektro-en installatietechniek, de procesindustrie of de automatisering. Techniek is top en je verdient er goed mee.

Bouw en infra
Ook in de bouw en infra zijn veel mensen nodig. Denk aan de huizenbouw en de aanleg van wegen en tunnels. Ben je een aanpakker en werk je graag in een team? Ga dan de bouw in.

Banen in de zorg
De vraag naar personeel in de zorg is groot. Er zijn zorgmedewerkers nodig in de thuiszorg, de ouderenzorg en de gehandicaptenzorg. Wil je graag mensen helpen? Kies dan voor de zorg.

Administratie
Administratieve beroepen zijn populair, maar het aantal banen op niveau 2 en 3 is beperkt. In de handel of horeca kun je met een niveau 2- of 3-opleiding wel goed terecht.

Actuele informatie
Op bekijkjetoekomstnu.nl vind je actuele informatie over de kans op werk. Kijk bij de opleiding waarover je meer wilt weten. Hier staan sterretjes bij, die iets zeggen over de kans op werk. Je kunt ook op kiesmbo.nl kijken.
Op het vmbo maakt uw kind keuzes die bepalend zijn voor zijn of haar toekomst. U speelt daarbij een belangrijke rol. Ga met uw kind op onderzoek uit en kom naar school om over de studiekeuze van uw kind te praten.

Wat kunt u allemaal doen?
• Praat met uw kind over zijn of haar hobby’s en interesses.
• Schrijf samen op waar uw kind goed in is.
• Bekijk samen beroepen en opleidingen op bekijkjetoekomstnu.nl
• Breng uw kind in contact met mensen die over hun beroep willen vertellen.
• Ga samen naar Open Dagen van mbo-scholen.
• Maak een afspraak met de mentor of decaan als uw kind geen studiekeuze kan maken.

Op het mbo
Als uw kind eenmaal op het mbo zit, blijf dan betrokken. Want uw kind lijkt misschien wel zelfstandig, maar is dat ook zo? Kom naar voorlichtingsbijeenkomsten en neem contact op met de studieloopbaanbegeleider (SLB’er) als u wilt weten hoe het gaat
youtube

Beste ouders!

Als je naar het mbo wilt, heb je het juiste diploma nodig. Dat is een wettelijke eis. Ook de intake telt mee voor de toelating.

Wettelijke eisen
• Voor een niveau 2-opleiding heb je een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg (bbl) of entree-diploma nodig.
• Voor een niveau 3-opleiding heb je een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg (kbl), gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl) nodig. Ook met een mbo 2-diploma of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 kun je worden toegelaten.
• Als je een niveau 4-opleiding wilt doen, heb je een vmbo-diploma kbl, gl of tl nodig (soms is een kbl-diploma niet genoeg). Een mbo 3-diploma of overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 is ook voldoende.

Aanvullende eisen
Bij een aantal opleidingen gelden aanvullende eisen. Voor de opleiding Sport en bewegen moet je bijvoorbeeld een sporttest doen. En bij de opleiding Musicalperformer doe je eerst auditie.

Intake telt ook mee
Naast de officiële eisen is het belangrijk hoe de intakeprocedure verloopt. Zorg dat je goed voorbereid bent.
 

Stap 1: Digitaal aanmelden

Eerst meld je je digitaal aan op de website van de mbo-school waar je naartoe wilt. Dat doe je vóór 1 april. Je geeft ook je burgerservicenummer op. Dat staat op je ID-kaart. Verzamel alvast de papieren die je moet meenemen naar de intake. Dat is: een kopie van je laatste schoolrapport of schoolonderzoek en een geldig legitimatiebewijs (kopie van je paspoort, ID-kaart of verblijfsvergunning).

Stap 2: De intake

Dan krijg je een uitnodiging om mee te doen aan verplichte intake-activiteiten. Je moet bijvoorbeeld een vragenformulier invullen, een test maken of een opdracht uitvoeren. Zo weet de opleiding wat jouw niveau is en wat je kunt. Wat je precies moet doen? Dat kan per opleiding verschillen.

Stap 3: Het intakegesprek

Daarna heb je een intakegesprek met een docent of studieloopbaanbegeleider van de opleiding die je gekozen hebt. Dat is vooral om te kijken wat voor persoon je bent en of de opleiding goed bij je past. Neem je LOB-paspoort of je portfolio mee. Na dit gesprek krijg je bericht of je bent aangenomen.

youtube

Aanmelden voor het mbo

Het intakegesprek is een belangrijk onderdeel van de toelating. De mbo-school wil graag weten wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Vertel zoveel mogelijk over jezelf en waarom je deze opleiding wilt doen.

Voorbereiding
Na je aanmelding laat de school weten aan welke intakeactiviteiten je verplicht moet meedoen. Je moet bijvoorbeeld een vragenformulier invullen, een motivatiebrief schrijven, een test maken en/ of een opdracht uitvoeren.

Het intakegesprek
De docent of studieloopbaanbegeleider van de opleiding probeert erachter te komen of je een goede studiekeuze hebt gemaakt. Vragen die je tijdens het intakegesprek kunt krijgen zijn bijvoorbeeld:
• Waar ben je goed in?
• Wat vind je interessant aan deze opleiding?
• Waarom vind je jezelf geschikt?
• Hoe ziet jouw toekomst eruit?
Heb je een portfolio gemaakt? Neem die dan mee naar het intakegesprek.

Jouw motivatie
Waarom kies je voor deze opleiding? Denk hierover goed na. Je motivatie heeft te maken met wat je leuk vindt, waar je veel over weet en waar je goed in bent.

Jouw vragen
Tijdens het intakegesprek kun je ook zèlf vragen stellen. Bijvoorbeeld:
• Wat is het lesrooster?
• Moet ik mijn stage zelf regelen?
Maak een vragenlijstje zodat je niets vergeet!
youtube

Intakegesprek voor het mbo

Lesgeld
• Ben je jonger dan 18 jaar? Dan hoef je geen lesgeld te betalen.
• Ben je 18 jaar of ouder en doe je een BOL-opleiding? Dan betaal je €1357,-* lesgeld.
• Kies je voor een BBL-opleiding? Dan is het cursusgeld € 270,-* voor entree- en niveau 2-opleidingen. Voor niveau 3- en niveau 4-opleidingen is het cursusgeld €644,-*.
*Deze bedragen gelden voor 2023-2024.

Extra kosten
• De school betaalt wat je nodig hebt om de opleiding te kunnen volgen en examen te doen. Gereedschap zoals koksmessen en kappersscharen krijg je in bruikleen.
• Je betaalt zelf voor bijvoorbeeld boeken, een laptop, sportkleding en deelname aan excursies. Reiskosten naar school en naar je stage betaal je ook zelf.
• Wil je weten welke kosten je maakt? Kijk dan op de website van de mbo-school bij de opleiding die je wilt volgen.

Jonger dan 18 jaar
• Volg je een voltijd BOL-opleiding? Dan heb je geen recht op studiefinanciering. Je kunt wel een ‘tegemoetkoming ouders’ aanvragen. Alleen ouders met een laag inkomen komen hiervoor in aanmerking.
• Volg je een BBL-opleiding? Dan verdien je geld en krijg je geen studiefinanciering. Je hebt ook geen recht op een ‘tegemoetkoming ouders’.

Ouder dan 18 jaar
• Volg je een voltijd BOL-opleiding? Dan heb je recht op studiefinanciering in de vorm van een basisbeurs. Je komt alleen in aanmerking voor een aanvullende beurs als je ouders een laag inkomen hebben. Vraag een aantal maanden voordat je 18 wordt studiefinanciering aan. Dan is alles op tijd geregeld.
• Volg je een BBL-opleiding? Dan verdien je geld en krijg je geen studiefinanciering.

Lening of gift
• Volg je een entree- of niveau 2-opleiding? Dan is de studiefinanciering altijd een gift.
• Volg je een niveau 3- of niveau 4-opleiding? Dan wordt jouw studiefinanciering pas een gift als je binnen 10 jaar je diploma haalt. Dit heet een prestatiebeurs. Een prestatiebeurs krijg je voor 4 jaar.

Gratis reizen
• Volg je een voltijd BOL-opleiding niveau 1 of 2? Dan kun je gratis reizen.
• Volg je een voltijd BOL-opleiding niveau 3 of 4? Dan krijg je een lening, waarmee je gratis kunt reizen. Deze lening wordt pas een gift als je binnen 10 jaar je diploma haalt.
• Kijk op: studentenreisproduct.nl

Belangrijke tips bij het kiezen
  • Praat over je studiekeuze
  • Kijk op bekijkjetoekomstnu.nl
  • Ga naar de Bekijk Je Toekomst Nu beurs
  • Zet Open Dagen van mbo-scholen in je agenda
  • Neem je ouders of vrienden mee
  • Let op de sfeer en de reistijd
  • Kijk op websites van mbo-scholen
  • Doe mee met proefstuderen
  • Denk na over de kans op werk
  • Vraag hulp aan je mentor of decaan
  • Meld je uiterlijk 1 april aan
  • Vertrouw op jezelf!
youtube

Wat wil je later worden?

Wat moet je weten over het mbo?

Mbo betekent middelbaar beroepsonderwijs. Met een mbo-opleiding leer je een vak of een beroep. Je hebt een vmbo-diploma of een overgangsbewijs van havo/vwo 3 naar havo/vwo 4 nodig om de overstap naar het mbo te kunnen maken.

Opbouw
Elke mbo-opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een of meerdere keuzedelen.
• Het basisdeel is breed en bestaat uit Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan en burgerschap. Engels geldt alleen voor niveau 4-opleidingen.
• Met het profieldeel leer je specifieke kennis en vaardigheden over het beroep dat je gekozen hebt. Bij de opleiding Timmerman leer je bijvoorbeeld alles over timmeren en houtverbindingen. En bij de opleiding Mbo-verpleegkundige leer je mensen te verplegen en te verzorgen.
• Met de keuzedelen krijgt jouw diploma een plus. Je kiest zelf vakken om je kennis te verbreden of te verdiepen. Hiermee kun je beter doorstromen naar werk of een opleiding op hoger niveau.

Niveaus
In het mbo leer je op niveau 1 (entree), niveau 2, niveau 3 of niveau 4. Hoe hoger het niveau, hoe langer de opleiding meestal duurt.

Doorstromen
Je kunt in het mbo doorstromen van een lager naar een hoger niveau. Bijvoorbeeld van de niveau 2-opleiding Logistiek medewerker naar de niveau 3-opleiding Logistiek teamleider. Als je doorstroomt naar een hoger niveau, duurt de tweede opleiding soms korter. Je volgt bijvoorbeeld de niveau 3-opleiding Retailspecialist van 2 jaar. Daarna stroom je door naar de niveau 4-opleiding Retailmanager. In plaats van 3 jaar hoef je dan nog maar 1 jaar naar school. Bij sommige opleidingen kun je niet doorstromen naar niveau 4. Deze opleidingen gaan maar tot niveau 3. Voorbeelden daarvan zijn schilder en autospuiter.

Bindend studieadvies
In het eerste jaar krijg je een bindend studieadvies (BSA). Je hoort dan of je wel of niet mag doorgaan met de opleiding.
youtube

Niveaus en leerwegen in het mbo

Niveaus in het mbo
Met deze opleiding kun je eenvoudig uitvoerend werk doen. Bijvoorbeeld als assistent bouwen, wonen en onderhoud of als assistent verkoop/retail. Deze opleiding duurt meestal 1 jaar. Daarna kun je doorstromen naar een niveau 2-opleiding of gaan werken.

Entree is:
  • Eenvoudig uitvoerend werk
  • 1 jaar naar school
  • Daarna werken of doorstromen naar niveau 2
Met deze opleiding kun je uitvoerend werk doen. Bijvoorbeeld als monteur, logistiek medewerker of kok. Deze opleiding duurt 1 tot 2 jaar. Met een niveau 2-diploma heb je een startkwalificatie. Hiermee maak je meer kans op een baan. Je kunt ook doorstromen naar een niveau 3-opleiding.

Niveau 2 is:
  • Uitvoerend werk
  • 1 tot 2 jaar naar school
  • Daarna werken of doorstromen naar niveau 3
Met deze opleiding kun je zelfstandig werkzaamheden uitvoeren. Bijvoorbeeld als verzorgende IG, hovenier of financieel administratief medewerker. Met een niveau 3-diploma kun je gaan werken of doorstromen naar een niveau 4-opleiding.

Niveau 3 is:
  • Zelfstandig werken
  • 2 tot 3 jaar naar school
  • Daarna werken of doorstromen naar niveau 4
Met een middenkaderopleiding kun je volledig zelfstandig werken. Bijvoorbeeld als uitvoerder bouw, doktersassistent of software developer. Middenkaderopleidingen duren 3 tot 4 jaar. Met een specialistenopleiding kun je zelfstandig specialistische taken uitvoeren. Het is een kopstudie van 1 jaar bovenop de vakopleiding.

Niveau 4 is:
  • Volledig zelfstandig werken, 3 tot 4 jaar naar school
  • Specialitische taken, 1 jaar naar school
  • Daarna werken of doorstromen naar het hbo
Als je een BOL-opleiding hebt gekozen, krijg je praktijklessen op school. Daarnaast ga je op stage. Hier doe je alvast praktijkervaring op. In het mbo heten stages ook wel beroepspraktijkvorming (BPV).

Wat houdt stage lopen in?
In het begin loop je meestal mee. Je maakt kennis met het beroep. Je hoort en ziet veel. Zo ontdek je of het werk bij jou past. Na een aantal weken krijg je meer verantwoordelijkheid. Je wordt steeds zelfstandiger.

Waar kun je stage lopen?
In Nederland zijn er meer dan 200.000 erkende leerbedrijven waar je stage kunt lopen. Sommige scholen hebben ook stageadressen in het buitenland.

Moet je zelf een stage regelen?
Je gaat zelf op zoek naar een stage. Als je geen stage kunt vinden, krijg je hulp van je studieloopbaanbegeleider (SLB’er) of mentor. De meeste scholen hebben stageadressen van erkende leerbedrijven.
Met een BBL-opleiding leer je het beroep voor een groot deel in de praktijk. Op school krijg je aanvullende theorielessen. Aan het begin van het schooljaar moet je wel een leerbaan hebben.

Wat houdt een leerbaan in?
Je werkt 4 dagen per week bij een bedrijf en ontvangt salaris. Op de werkvloer leer je alle vaardigheden die je nodig hebt voor jouw opleiding. Je krijgt goede begeleiding en maakt opdrachten voor school.

Hoe vind je een leerbaan?
• Kijk op bekijkjetoekomstnu.nl of stagemarkt.nl.
• Bel, mail of bezoek bedrijven die je kent. Misschien vind je een leerbaan via een opleidingsbedrijf zoals Installatiewerk Zuid-Holland of STL (vrachtwagenchauffeur).
• Vraag om hulp aan je mentor.
• Maak een goed cv.
• Doe je best tijdens je vmbo-stage, zodat je misschien mag blijven.

Maak een goed cv
Stages in het vmbo zijn belangrijk als voorbereiding op een leerbaan in het mbo. Kijk dus goed om je heen als je stage loopt. Is dit een plek waar je straks zou willen werken? Presenteer jezelf goed en maak een duidelijk cv. Zet erop wat je hobby’s en bijbaantjes zijn. En bewaar je cv voor een volgende keer!

Erkend leerbedrijf
Je mag alleen stage lopen of een leerbaan hebben bij een erkend leerbedrijf. Zo’n leerbedrijf voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen. Je krijgt bijvoorbeeld begeleiding van een praktijkopleider. En je werkt met collega’s die jou zo goed mogelijk proberen te helpen.

Leerwerkmakelaar
Wil je een BBL-opleiding doen en heb je extra hulp nodig? Klop dan aan bij de Leerwerkmakelaar in Den Haag. Je krijgt begeleiding bij het vinden van een leerbaan in de techniek, administratie, bouw of horeca.
Voor meer informatie:
leerwerkmakelaar@denhaag.nl
Leer Werkmakelaar

Toch naar een BOL-opleiding?
Soms is het moeilijk om een leerbaan te vinden. Meld je daarom ook aan voor een BOL-opleiding. Dan weet je zeker dat je naar het mbo kunt.
Vind je het leuk om naar school te gaan? Of leer je liever in de praktijk? In het mbo heb je voor beide manieren van leren een leerweg.

BOL

...is leren op school

Leer je het liefst op school? Kies dan voor een BOL-opleiding.

BOL betekent: beroepsopleidende leerweg. Het is een combinatie van theorie- en praktijklessenop school en stage lopen in de praktijk. Je gaatde hele week naar school en loopt één of meerperiodes per jaar stage bij een leerbedrijf. Het kan ook zijn dat je één dag in de week stageloopt.

BOL
BBL

...is leren in de praktijk

Als je liever in de praktijk leert, kies dan voor een BBL-opleiding.

BBL betekent: beroepsbegeleidende leerweg. Vanaf de eerste dag werk je bij een leerbedrijf. Daarnaast ga je één dag in de week naar school. Je hebt een leerbaan en verdient geld. Sommige opleidingen kun je alleen als BBL-opleidingvolgen. Vaak zijn dat technische beroepen, bijvoorbeeld onderhoudsmonteur of metselaar.

BBL

De meeste leerlingen gaan van het vmbo naar het mbo. Heb je een mbo 4-opleiding gedaan? Dan kun je daarna eventueel doorstromen naar het hbo. Dat heeft Stefanie gedaan.

Na het vmbo kun je ook naar de havo gaan en dán naar het hbo. Voor deze weg heeft Mersedeh gekozen.
En als je op de havo zit, en je voelt je niet op je plek? Dan kun je vanuit havo-3 of havo-4 overstappen naar het mbo. Deze route past goed bij Monika.

Welke mbo-opleidingen zijn er?

Als je naar het mbo wilt, heb je een vmbo-diploma nodig of een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo. Heb je geen vmbo-diploma, dan kun je in aanmerking komen voor een entreeopleiding. Entreeonderwijs kan ook een opstap zijn voor leerlingen uit het praktijkonderwijs.

Een entreeopleiding duurt meestal een jaar. Je gaat naar school en krijgt Nederlandse taal, rekenen, loopbaan en burgerschap en praktijklessen. Je loopt ook stage in de richting die je gekozen hebt. De lesgroepen zijn wat kleiner en je krijgt veel aandacht en loopbaanbegeleiding. Na vier maanden krijg je een bindend studieadvies. Als je doorgaat en je diploma haalt, kun je doorstromen naar een mbo 2-opleiding of gaan werken.

Entreeopleidingen kun je volgen bij:

 
Bekijk alle opleidingen
Onder het domein Afbouw, hout en onderhoud valt alles wat met het onderhouden en opknappen van gebouwen te maken heeft. Ook het maken van meubels en de inrichting van gebouwen valt hieronder. Je vindt het leuk om te ontwerpen en met bouwtekeningen, materialen en allerlei technieken bezig te zijn. Het analyseren van problemen en op zoek gaan naar slimme oplossingen is echt iets voor jou. Je hebt technisch en ruimtelijk inzicht en je steekt graag je handen uit de mouwen.

Past goed bij vmbo-profiel:

Bouwen, wonen en interieur
of een ander technisch profiel


Deze opleidingen kun je volgen bij:


Hout en meubels
De hout- en meubelbranche biedt veel mogelijkheden. Je kunt kiezen voor het werken met en het bewerken van hout. Daarbij maak je gebruik van moderne houtbewerkingsmachines. Je kunt ook een opleiding volgen op het gebied van meubileren, stofferen en inrichten van woningen en bedrijven.

Strak in de lak
Schilders, lakspuiters en stukadoors werken nauwkeurig en precies. Ze zorgen dat voorwerpen, woningen en gebouwen goed in de lak staan en mooi afgewerkt zijn.

Onderhoud 
Je verricht onderhoudswerkzaamheden aan bouw- en renovatieprojecten zoals woonhuizen, scholen, ziekenhuizen en bedrijfsgebouwen. Hierin is altijd wel werk te vinden!

Voorbeelden van opleidingen
25023-allround-vakkracht-onderhoud-en-klussenbedrijf
25040-woning-projectstoffeerder
Bekijk alle opleidingen
Binnen het domein Ambacht, laboratorium- en gezondheidstechniek heb je veel mogelijkheden. Als je voor een ambachtelijk beroep kiest, maak je of onderhoud je gebruiksvoorwerpen. Denk bijvoorbeeld aan schoenen, glaswerk of sieraden. Vind je het leuk om in een laboratorium of onderzoekscentrum te werken? Ga dan voor een opleiding in de laboratoriumtechniek. Ben je meer geïnteresseerd in gezondheidstechniek? Kies dan voor optiek.

Past goed bij vmbo-profiel:

Bouwen, wonen en interieur
Dienstverlening en producten


Deze opleidingen kun je volgen bij:


Ambachtelijk werk
Je vindt het leuk om creatief bezig te zijn en een ambacht te leren. Ben je in staat uit te gaan van de wensen van de klant? En kun je zelfstandig werken? Kies dan voor een ambachtelijke opleiding zoals goudof zilversmid, juwelier of uurwerktechnicus.

Laboratorium- en gezondheidstechniek
In een laboratorium werk je mee aan het ontwikkelen van nieuwe materialen, voedingsmiddelen of geneesmiddelen. Of je assisteert bij het opsporen van erfelijke ziektes, giftige stoffen of sporen van misdaad. Kies je voor gezondheidstechniek, dan help je mensen die een bril of contactlenzen nodig hebben.

Voorbeelden van opleidingen
25044-allround-laborant
25072-juwelier

 
 
 
Bekijk alle opleidingen
Alles wat met het ontwikkelen van gebouwen en infrastructuur te maken heeft, valt onder Bouw en infra. Denk aan het bouwen van huizen, fabrieken en kantoren. Infra houdt in: het aanleggen van wegen, waterwegen en ondergrondse netwerken. De sfeer op de werkvloer is eerlijk en recht voor zijn raap. Je hebt technisch inzicht en ruimtelijk voorstellingsvermogen nodig. Oplossingen bedenken vind je een uitdaging. En je weet van aanpakken!

Past goed bij vmbo-profiel:

Bouwen, wonen en interieur
of een ander technisch profiel


Deze opleidingen kun je volgen bij:


In de bouw
Samenwerken is heel belangrijk in de bouw. Het werk is afwisselend, want je gaat telkens naar een ander bouwproject. Je krijgt met nieuwbouw, verbouwingen of restauratiewerk te maken. In de bouw kun je doorgroeien van beginnend vakman naar ondernemer.

Infra
De infrastructuur in Nederland bestaat uit wegen, kanalen, bruggen, viaducten, spoorlijnen, vliegvelden, bruggen en tunnels. Ondergronds zijn kabels en leidingen aangelegd voor gas, water, elektriciteit, riolering en internet. Je werkt met moderne meetapparatuur en zware machines.

Voorbeelden van opleidingen
25106-middenkaderfunctionaris-landmeetkunde
25096-straatmaker
Bekijk alle opleidingen
Economie en administratie gaat over dienstverlening aan bedrijven en consumenten. Je verzamelt en verwerkt gegevens die nodig zijn om een organisatie goed te laten functioneren. Je kunt je ontwikkelen op secretarieel, financieel, administratief of juridisch gebied. Ben je klantgericht en commercieel ingesteld? Vind je organiseren leuk en heb je goede communicatieve vaardigheden? Kies dan voor Economie en administratie.

Past goed bij vmbo-profiel:

Economie en ondernemen
Dienstverlening en producten


Deze opleidingen kun je volgen bij:


Financiën
Heb je iets met cijfers en vind je het leuk om op de computer te werken? Houd je ook wel van een beetje puzzelen? Dan past een administratieve baan vast bij jou. Je leert nauwkeurig werken en kunt goed samenwerken.

Vlotte babbel
Kies je voor een commerciële opleiding? Dan heb je een vlotte babbel nodig. Je vindt het leuk om te adviseren en te verkopen. Ook kun je goed inspelen op de wensen van de klant. Het werk is afwisselend en de omgeving is dynamisch.

Organisatietalent
Kun je goed organiseren en ben je flexibel ingesteld? Houd je van het organiseren van grote projecten en evenementen zoals concerten, festivals, beurzen en open dagen? Kies dan voor marketing en communicatie.

Duizendpoot
Ben je een 'regelneef' en heb je organisatietalent? Ben je ook sociaal en communicatief? Dan zit je goed bij een opleiding op het gebied van office- en managementsupport.
 
Voorbeelden van opleidingen
25544-klantmedewerker-bancaire-diensten
25148-medewerker-marketing-en-communicatie

 
 
 
Bekijk alle opleidingen
In de handel is geen dag hetzelfde. Of je nu in een winkel of voor een groothandel of multinational werkt: je krijgt altijd met de dynamiek van de markt te maken. Belangrijk is dat je oog hebt voor de klant. Je bent commercieel en servicegericht ingesteld. Zoek de branche die bij je past, bijvoorbeeld mode, textiel, interieur, elektronica of voeding.

Past goed bij vmbo-profiel:

Economie en ondernemen
Dienstverlening en producten


Deze opleidingen kun je volgen bij:


De klant is koning
In de detailhandel werk je met producten die direct worden gekocht door de klant. Denk aan voedsel of kleding. Als verkoper ga je met klanten om en is je gedrag heel belangrijk. Je bent in staat mensen te adviseren en allerlei vragen te beantwoorden. Als je bij een groothandel werkt, heb je veel contact met buitenlandse bedrijven.

Leidinggeven
Als manager run je een eigen winkel of filiaal van een grote supermarkt, bouwmarkt of parfumerie. Je bent verantwoordelijk voor de omzet en coördineert de werkzaamheden van je collega’s. Je kunt goed met klanten en medewerkers omgaan en houdt van leidinggeven.

Mode en interieur
In de mode-, interieur- en textielbranche kun je zowel de productie- als de verkoopkant op. Heb je oog voor mode en ben je creatief? Kies dan voor het ontwerpen en maken van kleding. Ben je meer geïnteresseerd in productiebegeleiding, adviseren en verkopen? Richt je dan op de commerciële kant.
 
Voorbeelden van opleidingen

25160-leidinggevende-teamafdelingproject
25154-verkoopadviseur
Bekijk alle opleidingen
In het domein Horeca en bakkerij is jouw werk erop gericht andere mensen een leuke tijd te bezorgen. Vind je het bereiden van eten en drinken leuk en wil je het mensen graag naar de zin maken? Ben je klantgericht, dienstverlenend en stressbestendig? Dan is werken in de horeca, bij een (banket)bakkerij of in de facilitaire dienstverlening echt iets voor jou.

Past goed bij vmbo-profiel:

Horeca, bakkerij en recreatie
Dienstverlening en producten
Economie en ondernemen


Deze opleidingen kun je volgen bij:


Bakken 
Als brood- en banketbakker maak je allerlei soorten brood, taarten, gebakjes, koekjes en hartige lekkernijen. Je koopt grondstoffen in en zorgt voor leuke garneringen en decoraties. Ook maak je iets speciaals met de feestdagen en haak je in op specifieke wensen van de klant.

Ondersteunen 
Bedrijven en instellingen kunnen niet zonder facilitair medewerkers. Taken van een facilitair medewerker zijn bijvoorbeeld: toezicht houden op de sfeer en de veiligheid, extra hulp bieden op een afdeling, post op tijd bezorgen en zorgen dat de koffieautomaten het doen.

Horeca 
Er komt heel wat bij kijken voordat gasten kunnen genieten van een drankje op het terras, een speciaal gerecht of een schone hotelkamer. Achter de schermen zijn mensen druk bezig met de inkoop, de bereiding van gerechten en het personeelsbeleid. Meestal werk je als andere mensen vrij zijn.
  
Voorbeelden van opleidingen

25184-managerondernemer-horeca
25178-medewerker-fastservice

 
Bekijk alle opleidingen
In bedrijven en kantoren zijn computers, netwerken, besturingssystemen en software onmisbaar. Vind je het leuk om hard- en softwareproblemen aan te pakken? Zit je net zolang achter je beeldscherm tot je alles hebt opgelost? Ga dan aan de slag in de ICT-sector.

Past goed bij vmbo-profiel:

Media, vormgeving en ICT
of een ander technisch profiel


Deze opleidingen kun je volgen bij:


Computers 
In de ICT krijg je te maken met onderhoud en beheer van hardware, software en het netwerk. Het is belangrijk werk om deze systemen draaiend te houden. Bedenk je graag digitale oplossingen? Dan zit je hier ook goed.
 ​ 
Voorbeelden van opleidingen

25192-medewerker-ict
25190-netwerk-en-mediabeheerder

 
Bekijk alle opleidingen
Binnen het domein Media en vormgeving draait alles om het ontwerpen en produceren van media. Van posters en tijdschriften tot videoclips en games. Je bent creatief en ondernemend, hebt technisch inzicht en een goed inlevingsvermogen. Met een diploma kun je straks op allerlei plekken terecht. Bijvoorbeeld bij reclamebureaus, bureaus voor webdesign, game-ontwikkelbedrijven en (facilitaire) mediabedrijven.

Past goed bij vmbo-profiel:

Media, vormgeving en ICT
Dienstverlening en producten


Deze opleidingen kun je volgen bij


Ben ik in beeld?
Kies je voor beeldtechniek? Dan werk je met televisiecamera’s, fotocamera’s en geluidsopnameapparaten. Je maakt reclamecommercials, muziekregistraties of fotoreportages. Kies je voor podium- en evenemententechniek? Dan zorg je dat licht en geluid tijdens de voorstelling goed geregeld zijn.

Kijk om je heen 
Kranten, advertenties, huisstijlen, posters, brochures, en websites zijn ontworpen door vormgevers. Deze ontwerpen worden uitgevoerd met behulp van opmaakprogramma’s zoals InDesign en Illustrator. Soms zijn de ontwerpen heel groot. Denk aan reclameborden op gevels en langs snelwegen.

Aandacht vragen
Sterke beelden trekken de aandacht. Dat kunnen logo's en verpakkingen zijn, maar ook websites, apps, visuals, games en animaties. Bij mediavormgeven kun je kiezen voor de grafische, audiovisuele en/of interactieve kant.
 
Voorbeelden van opleidingen
25213-allround-signmaker
25207-basismedewerker-printmedia
Bekijk alle opleidingen
In Nederland rijden zo’n 8 miljoen personenauto’s, 1 miljoen bedrijfsauto’s, meer dan 20 miljoen fietsen en bijna 1 miljoen motorfietsen rond. We leggen miljoenen kilometers af en dat vraagt nogal wat onderhoud aan onze voertuigen. Vakmensen zijn nodig om ze op de weg te houden, nieuwe systemen te bedenken en reparaties uit te voeren. Heb je technisch inzicht? Ben je handig en kun je nauwkeurig werken? Kies dan een opleiding binnen het domein Mobiliteit en voertuigen.

Past goed bij vmbo-profiel:

Mobiliteit en transport
of een ander technisch profiel


Deze opleidingen kun je volgen bij:


De buitenkant
De carrosserie is het omhulsel van vervoermiddelen zoals auto’s, bussen en vrachtwagens. Carrosseriebouwers, autospuiters en autoschadeherstellers maken of herstellen de buitenkant van vervoermiddelen. Daar komt heel wat bij kijken: uitdeuken, onderdelen vervangen, plaatwerk lassen, plamuren en spuiten.

De binnenkant 
In de mobiliteitstechniek krijg je te maken met elektronica in auto's en mobiele werktuigen. Denk aan motormanagement systemen, automatische deurvergrendeling en alarmsystemen. Er zijn steeds meer elektrische fietsen en auto’s die onderhoud vragen en gerepareerd moeten worden.

Voorbeelden van opleidingen
25228-autospuiter
25235-scootertechnicus
Bekijk alle opleidingen
Binnen het domein Techniek en procesindustrie valt alles wat te maken heeft met het maken en onderhouden van gebruiksvoorwerpen, gereedschappen, machines en procesinstallaties. Je let op de kwaliteit en veiligheid van de productie en hebt oog voor het milieu. Je vindt het leuk om zelf producten te bedenken en bent geïnteresseerd in gereedschappen, technieken en materialen. Je hebt technisch en wiskundig inzicht, werkt nauwkeurig en bent een echte teamspeler.

Past goed bij vmbo-profiel:

Produceren, installeren en energie
Maritiem en techniek


Deze opleidingen kun je volgen bij:


Machines besturen
Cola, kleding en scooters. Zomaar drie dingen die worden geproduceerd aan de hand van mechanische en chemische processen. De machines die deze producten maken, worden op afstand in de gaten gehouden door een procesoperator. Sommige machines kun je alleen met de hand bedienen.

Elektro
Bijna alles werkt op stroom: geldautomaten, computers, satellietschotels, verkeerslichten, telefoon- en beveiligingssystemen. Monteurs en technici zorgen ervoor dat deze systemen goed werken.

Installatiewerk
Je ontwerpt of installeert moderne aircosystemen, plaatst verwarmingsinstallaties en richt badkamers in. Robotica, sensoren en data spelen een steeds grotere rol.

Mechatronica
Mechatronica is een integratie van werktuigbouwkunde, elektronica en informatietechniek. Vanuit deze drie vakgebieden is het mogelijk machines en apparatuur te ontwerpen, programmeren en besturen.

Bouwen met metaal
Werktuigbouw heeft te maken met machinebouw, fijnmechanische technieken en het ontwerpen van producten. Denk aan het onderstel van een draaistoel of onderdelen van liften en bruggen. Je vindt het leuk om te lassen, monteren en producten van metaal te maken.

Voorbeelden van opleidingen
25287-allround-lasser
25309-technicus-service-en-onderhoud-elektrotechniek-en-instrumentatie

 
Bekijk alle opleidingen
De toeristische en vrijetijdssector is uitdagend en avontuurlijk. In deze (internationale) sector is behoefte aan gastvrije en vriendelijke mensen. Je werkt bij een reiswinkel, touroperator, luchtvaartmaatschappij, congrescentrum, bungalowpark of op een cruiseboot. Houd je van avontuur en ben je stressbestendig? Beschik je over communicatieve en commerciële vaardigheden? Dan is een toekomst in deze sector iets voor jou.

Past goed bij vmbo-profiel:

Horeca, bakkerij en recreatie
Economie en ondernemen


Deze opleidingen kun je volgen bij:


Reis en verblijf
Binnen de reiswereld (travel) heb je talenkennis en een commerciële instelling nodig. Als je bij recreatiebedrijven en in de vrije tijdssector (leisure) werkt, ben je gastvrij (hospitality) en dienstverlenend en heb je iets met kunst, cultuur en amusement.
 
Voorbeelden van opleidingen
25353-zelfstandig-medewerker-leisure-hospitality
25354-zelfstandig-medewerker-travel-hospitality
Bekijk alle opleidingen
Onder het domein Transport, scheepvaart en logistiek valt alles wat te maken heeft met het vervoer van mensen en goederen. Denk aan de scheepvaart, de luchtvaart, het wegtransport en het railvervoer. Belangrijk is dat grondstoffen, producten en mensen op tijd op de juiste plek aankomen. Kun je goed organiseren en plannen en ben je een probleemoplosser? Kun je met mensen omgaan en spreek je vreemde talen? Dan past transport, scheepvaart en logistiek bij jou.

Past goed bij vmbo-profiel:

Maritiem en techniek
Mobiliteit en transport
Economie en ondernemen


Deze opleidingen kun je volgen bij:


Op rolletjes
Kleding, fruit, bouwmaterialen en machineonderdelen komen uit binnen- en buitenland. Als je in de logistiek werkt, zorg je dat alles op rolletjes verloopt. Van ontvangst en opslag tot beheer en verzending. Planning en omgaan met mensen is heel belangrijk.

In de lucht
De luchtvaart is een internationale sector, waar het werk 24 uur per dag, 365 dagen per jaar doorgaat. Dagelijks worden grote hoeveelheden goederen en passagiers vervoerd. Als je in deze sector wilt werken, kun je goed communiceren en organiseren.

Op het water
Scheepvaart is heel breed, want hieronder valt alles wat met de havens, zeevaart en binnenvaart te maken heeft. Denk bijvoorbeeld aan de zeevisvaart, het besturen van (zee)schepen, het baggeren van vaarwegen en het bouwen en onderhouden van schepen en jachten.

Op de weg
Als chauffeur reis je af naar allerlei bestemmingen in binnen- en buitenland, om goederen en mensen te vervoeren. Planners zorgen dat ladingen op tijd worden afgeleverd. Kies je voor railvervoer? Dan werk je bij spoorwegondernemingen als goederenvervoerder, personenvervoerder of spooraannemer.
 
Voorbeelden van opleidingen
25598-engineer-maritieme-techniek
25379-manager-transport-en-logistiek

 
Bekijk alle opleidingen
Bij uiterlijke verzorging draait alles om het uiterlijk van mensen. Niet alleen het mooier maken van mensen maar ook het verzorgen komt uitgebreid aan bod. Het is belangrijk goed op de hoogte te zijn van de laatste trends op verzorgingsgebied. Ben je sociaal, creatief en houd je van uiterlijke verzorging? Werk je nauwkeurig en stel je de wensen van de klant centraal? Kies dan een opleiding op het gebied van uiterlijke verzorging.

Past goed bij vmbo-profiel:

Zorg en welzijn
Economie en ondernemen


Deze opleidingen kun je volgen bij:


Spiegeltje spiegeltje..
Als je kapper, pedicure of schoonheidsspecialist bent, is het resultaat van jouw werk direct zichtbaar. In de spiegel ziet jouw klant meteen wat je hebt gedaan. Naast een vakkundige behandeling zorg je ervoor dat jouw klant zich welkom en verzorgd voelt.
  
Voorbeelden van opleidingen
25643-haarstylist-heer
26009-hairstylist-dame
Bekijk alle opleidingen
Bij veiligheid krijg je te maken met de beveiliging van personen en gebouwen en draag je een steentje bij aan een veilige maatschappij. Bij sport begeleid je individuen of groepen in een fitnesscentrum of bij een sportvereniging. Ben je sportief, dienstverlenend en kun je goed met mensen omgaan? Dan past een opleiding in de beveiliging of sportwereld echt bij jou.

Past goed bij vmbo-profiel:

Zorg en welzijn
Dienstverlening en producten


Deze opleidingen kun je volgen bij:


Geen gevaar
De beveiligingsbranche is een veelzijdige bedrijfstak. Je hebt geduld en bent in staat uit te leggen waarom bepaalde beveiligingsmaatregelen zijn genomen. Er is steeds meer werk in de beveiliging en er zijn allerlei specialisaties mogelijk. Ben je servicegericht en kun je goed omgaan met mensen? Kies dan voor de beveiliging.

In beweging
Je bent bezig mensen professioneel te trainen en te begeleiden. Les- en leidinggeven aan jong en oud staat centraal. Ben je een sportfanaat en kun je goed organiseren? Ben je in staat mensen te motiveren en verantwoordelijkheid te dragen? Kies dan voor een opleiding Sport en bewegen.
  
Voorbeelden van opleidingen
25417-aankomend-medewerker-maritiem
25414-coordinator-sportinstructie-training-en-coaching

 
Bekijk alle opleidingen
Binnen het domein Voedsel, natuur en leefomgeving kun je veel kanten op. Denk aan dieren verzorgen, werken in de tuinbouw en de groene handel. Of aan vormgeving met bloemen en het inrichten van onze steden en groene gebieden. Ben je praktisch ingesteld, zorgvuldig en klantgericht? Voel je je betrokken bij de zorg voor mens, plant en dier? Dan is een opleiding in de groene sector echt iets voor jou.

Past goed bij vmbo-profiel:

Groen
Economie en ondernemen
Dienstverlening en producten
Zorg en welzijn


Deze opleidingen kun je volgen bij:


Dieren verzorgen
Ben je een echte dierenvriend en vind je het leuk om met allerlei dieren te werken? Kies dan voor een opleiding in de dierverzorging. Je leert alles over de dagelijkse verzorging, het voeren en de gezondheid van dieren. Je kunt ook voor paardenhouderij of paardensport kiezen. Of de medische kant opgaan en bij een dierenarts gaan werken.

Groene omgeving
Onze steden staan vol met gebouwen en worden doorkruist met wegen. Tegelijkertijd hebben we behoefte aan een groene, gezonde en veilige leefomgeving. Hoveniers, tuinontwerpers en andere groenspecialisten bedenken en realiseren groene oplossingen.

Bloemen en design
Heb je groene vingers en ben je creatief? Ben je geïnteresseerd in styling, decoratie en inrichting? Dan is een opleiding in de richting natuurlijke vormgeving vast iets voor jou. Je volgt de trends en leert ook hoe je jouw creaties kunt presenteren en verkopen.

Produceren en verkopen
Bloemen, planten, groente en fruit worden in kassen of buiten gekweekt. Sommige producten gaan voor verwerking naar de voedingsindustrie. Alles wordt verkocht via de groothandel, de veiling of exportbedrijven. Er zijn veel nieuwe (technische) ontwikkelingen in de tuinbouw, voedingsindustrie en (groene) handel.
  
Voorbeelden van opleidingen
25976-bedrijfsleider-dierverzorging
25540-dierenartsassistent-paraveterinair

 
Bekijk alle opleidingen
In de zorg krijg je te maken met de verpleging of verzorging van mensen. Kies je voor de welzijnskant, dan werk je met specifieke doelgroepen zoals kinderen, jongeren, ouderen of gehandicapten. Kun je goed omgaan met mensen? Ben je praktisch en flexibel en vind je het leuk om samen te werken? Dan is zorg en welzijn vast iets voor jou.

Past goed bij vmbo-profiel:

Zorg en welzijn
Dienstverlening en producten


Deze opleidingen kun je volgen bij:


Ontwikkeling van kinderen 
Je helpt kinderen bij hun ontwikkeling naar zelfstandigheid. Afhankelijk van de opleiding die je kiest, ga je aan de slag in de kinderopvang, buitenschoolse opvang, het basisonderwijs of de jeugdhulpverlening.

Mensen helpen
Je wilt mensen zo zelfstandig mogelijk laten functioneren in hun eigen omgeving en als lid van de samenleving. Je geeft hulp bij persoonlijke verzorging, wonen, dagbesteding en vrije tijd.

Ziek en gezond
Als je in de zorg werkt, zijn het de mensen die je werk afwisselend en boeiend maken. Je hebt veel verschillende taken en bent hulpvaardig ingesteld. Ben je in staat je in te leven in de patiënt/cliënt en ga je respectvol om met zorgvragers? Dan ben je geschikt voor een opleiding in de (gezondheids)zorg.
  
Voorbeelden van opleidingen
25499-medewerker-facilitaire-dienstverlening
25487-praktijkopleider

 
Bekijk alle opleidingen

Welke mbo-scholen zijn er?

ROC Mondriaan

Den Haag | Delft | Leiden | Naaldwijk

Studie Info Punt
Waldorpstraat 41, Den Haag
Telefoon 088 - 666 2000

rocmondriaan.nl



 

mboRijnland

Leidschendam-Voorburg | Leiden | Zoetermeer 

Alle gebouwen van mboRijnland hebben een Onderwijs Servicecentrum.
Algemeen telefoonnummer: 088 – 222 17 77

mborijnland.nl


 

Lentiz

Naaldwijk | Maasland

Bel of bezoek één van de scholen van Lentiz 
010 – 434 99 25

lentiz.nl/mbo


 
 

Yuverta mbo

Rijswijk

Bel of bezoek één van de scholen van Yuverta mbo
070 – 390 40 16 (Rijswijk)

yuverta.nl/

Albeda

Rotterdam

Studie info punt
Rosestraat 1101, Rotterdam
010 – 290 10 20

albeda.nl


 

Zadkine

Rotterdam

Zadkine Studiekeuzecentrum
Benthemplein 15, Rotterdam 
088 - 945 38 88

zadkine.nl


 

Grafisch Lyceum Rotterdam

Rotterdam

Heer Bokelweg 255, Rotterdam
088 – 200 15 00

glr.nl


 

Hout- en Meubileringscollege

Rotterdam

Erasmuspad 10, Rotterdam
010 – 285 55 55

hmcollege.nl


 

Techniek College Rotterdam

Rotterdam

Techniek Info Punt
Jan Ligthartstraat 250, Rotterdam
088 945 45 00

techniekcollegerotterdam.nl


 

Leidse instrumentmakers School

Leiden

Einsteinweg 61, Leiden
071 – 568 11 68

lis.nl


 

MBO College Airport

Hoofddorp

Opaallaan 25, Hoofddorp
Diamantlaan 29, Hoofddorp
023 – 569 36 00

mbocollegeairport.nl

STC mbo college

Rotterdam | Katwijk

Bel of ga op bezoek bij het STC mbo college
010 – 448 64 44

mbo-stc.nl

SVO vakopleiding food

Rijswijk

Diepenhorstlaan 3, Rijswijk
030 - 2758181

svo.nl


 

Kronenburgh MEAO College

Den Haag

Lange Houtstraat 7, Den Haag
070-3998806

kronenburgh.nl

Kappersacademie Hair Point

Den Haag

Laan van Wateringse Veld 704, Den Haag

hair-point.nl


 
©Spirit4you, september 2022
De mbo-gids Wegwijs in het MBO 2023 is tot stand gekomen
in opdracht van Spirit4you (spirit4you.nl).

Met dank aan alle mbo-scholen in de regio.
Deze publicatie is mogelijk gemaakt met financiële steun van
gemeenten in de regio Haaglanden.

Redactie en coördinatie
Sep Schaffers (inktvisteksten.nl)

Vormgeving
Paul Roos, Delft

Fotografie
- Lou Wolfs (louwolfsfotografie.nl)
- Shutterstock, Adobe Stock
- ROC Mondriaan, mboRijnland, Lentiz, Yuverta, Grafisch Lyceum Rotterdam, Hout- en Meubileringscollege, Leidse instrumentmakers School, MBO College Airport, STC mbo college, SVO vakopleiding food, Techniek College Rotterdam, Albeda, Zadkine, Kronenburgh MEAO College, Kappersacademie Hair Point

Drukwerk
Opmeer bv (opmeerbv.nl)