Een stage regelen

Tijdens je vmbo- en mbo-opleiding moet je stagelopen. Je gaat dan bij een bedrijf werken, zodat je praktijk- en werkervaring kunt opdoen. Het bedrijf helpt je met het leren van de werkzaamheden.

Een stage vinden

Je school heeft vaak een adressenbestand met bedrijven die stagiaires zoeken. Je kunt ook zelf een stage zoeken op deze website.

Kijk daarvoor bij Stages en Werk.

Een vmbo-stage

Tijdens een vmbo-stage maak je kennis met het bedrijfsleven. Je doet werkervaring op en ontdekt wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Dit helpt je bij het kiezen van een vervolgopleiding.

meer over de vmbo-stage

Een mbo-stage

Tijdens een mbo-stage ga je de theorie, die je leert tijdens je opleiding, toepassen in de praktijk. Je maakt kennis met het beroep waarvoor je leert. De beoordeling van je stage is meebepalend voor het behalen van je diploma. 

meer over de mbo-stage


Hoe kan ik mij goed voorbereiden op mijn stage?

  • Schrijf een goede sollicitatiebrief. Met deze brief laat je aan het bedrijf weten dat je graag bij ze wilt stagelopen.
     
  • Maak een goede C.V.. In je C.V. staat wat je tot nu toe gedaan hebt. Het is een overzicht van je opleidingen, werkervaring en interesses. Je stuurt je C.V. mee met je sollicitatiebrief.
     
  • Bereid je voor op het sollicitatiegesprek. Voor dit gesprek word je uitgenodigd nadat het bedrijf je sollicitatiebrief heeft gelezen en interesse in je heeft.
     
  • Oefen vaardigheden die belangrijk zijn tijdens je stage, zoals praten, luisteren, schrijven en rekenen.