Toon interesse

Het maken van een keuze voor een vervolgstap is een belangrijke en spannende keuze. Laat uw kind weten dat u hem of haar wilt helpen. Vraag wat uw kind bijvoorbeeld van u, als ouder/ verzorger, verwacht.

Praat met uw kind

Praat met uw kind over zijn keuze. Stel vragen en probeer actief te luisteren. Waarom kiest uw kind voor een bepaalde opleiding of wil hij/zij graag gaan werken? Stimuleer hem of haar om open dagen van scholen te bezoeken of om naar bijvoorbeeld een carrièrebeurs te gaan, om meer informatie in te winnen.

Ga mee naar open dagen en beurzen

Ga meer naar open dagen en informatiemarkten of -beurzen. Vraag u af of bijvoorbeeld de school die jullie bezoeken de plek is waar uw kind zich kan ontplooien. Of biedt de gekozen branche voldoende kansen op werk? Stel ook vragen aan studenten die de betreffende opleiding volgen of aan het aanwezige personeel.

Bespreek samen de vervolgstap

Indien uw kind een opleiding op het oog heeft, kunt u samen met hem of haar de opleiding bespreken. Hoe is de kwaliteit van de opleiding? Zijn de studenten tevreden? Voor welk beroep wordt uw kind opgeleid? Zijn er later genoeg banen?

Steun de keuze

Er bestaat geen perfecte keuze voor de toekomst. Geef uw kind vertrouwen en steun zijn of haar keuzes, voor doorleren of werken. Sta open voor zijn of haar verhaal. Neem geen dwingende, maar een adviserende rol aan. Het is altijd mogelijk om in een later stadium van opleiding te veranderen of opnieuw terug te gaan naar school.